Nieuwe regels voor handelaars tijdens de solden

Lees alles over de nieuwe regels rond uitverkoopperiodes in België en ontdek hoe je je als handelaar het beste kunt voorbereiden.

Er zijn nieuwe regels van kracht over kortingen tijdens de solden. Wat betekenen die concreet voor jou als handelaar? Lees hier alles over de nieuwe regels.

De nieuwe regels

De Belgische solden zijn strikt gereglementeerd om eerlijke marktpraktijken te bevorderen. In de praktijk werd die wetgeving al langer omzeild door listige retailers, wat de eerlijke concurrentie in het gedrang bracht. €90 werd €120 net voor de soldenperiode, en tijdens de soldenperiode gingen retailers terug naar de oorspronkelijke prijs aan de hand van een korting. Zo werd €120 weer €90. Niet verwonderlijk dus dat bij één op vier controles door de economische inspectie bleek dat handelaars zich niet altijd strikt aan de regels houden.

Dat is niet alleen een probleem in België, maar in de hele Europese Unie.  De nieuwe Europese Omnibusrichtlijn wil oneerlijke praktijken tijdens de koopjes tegengaan. Sinds 28 mei zijn de nieuwe regels van kracht. Als handelaar ben je nu verplicht om een eerlijke en duidelijke referentieprijs te vermelden. We zetten alle nieuwe regels op een rijtje:

  • Duidelijke en eerlijke referentieprijs vermelden
    Als handelaar ben je verplicht om de laagste prijs, die werd geafficheerd tijdens de periode van 30 dagen voorafgaand aan korting, te vermelden.

  • Expliciet verbod op valse reviews 
    Er komt een expliciet verbod op valse reviews. Dat betekent dat handelaars geen reviews kunnen plaatsen die niet afkomstig zijn van echte consumenten. Op online marktplaatsen moeten consumenten een onderscheid kunnen maken tussen verkopers of ondernemingen via een extra informatieverplichting.

  • Uitbreiding consumentenrechten e-commerce
    Daarnaast worden ook de consumentenrechten uitgebreid in de e-commerce. Consumenten maken gebruik van dezelfde rechten bij digitale diensten, als bij betalende digitale diensten. Daardoor hoeven ze hun persoonsgegevens niet meer te geven in ruil voor toegang tot digitale diensten.


Controles tijdens de solden

Jouw klanten moeten correcte informatie krijgen. Daar ben je als handelaar ook zelf uiteindelijk het meest mee gebaat! Door de nieuwe regels weten consumenten dat een product waarop korting wordt gegeven, niet een paar weken geleden goedkoper in de rekken lag. Er is wel een uitzondering op progressieve aanbiedingen. Tijdens de solden mag je jouw kortingen verhogen.


Bedreiging voor braderieën

Tijdens een braderie geef je als winkelier korting op je producten, dat is de aantrekkingskracht van een braderie. Als de braderie wordt georganiseerd tijdens de solden, moet je er wel op letten dat jouw soldenprijzen lager liggen dan je braderieprijzen. Dat is allesbehalve evident om als handelaar te regelen. Koppelverkoop biedt dan een oplossing. Koppelverkoop valt namelijk niet onder de nieuwe regels.