De soldenperiode: dit moet je weten als startende retailer

Komt jouw eerste soldenperiode eraan? Wees dan goed op de hoogte van de regels.

two ladies doing inspection

Als starter is je eerste soldenperiode een spannend moment. Gedurende een maand kan je grote kortingen geven, je stock wegwerken en wie weet nieuwe klanten aantrekken. Ben jij goed voorbereid? Wij sommen de belangrijkste regels voor je op.

 

Online en offline koopjes starten tegelijk

De solden in België starten officieel op 1 juli en lopen tot en met 31 juli. Tenzij 1 juli op een zondag valt, dan beginnen de solden op 30 juni. Die periode is voor online en fysieke winkels dezelfde. Tenminste in theorie, want buitenlandse webshops moeten geen rekening houden met de Belgische wetgeving en kunnen vroeger starten met afprijzen. Volg dus niet hun voorbeeld, want dan riskeer je een boete.

De presoldenperiode of de sperperiode start een maand vroeger op 1 juni en loopt tot en met 30 juni. Valt 1 juni op een zondag, start de sperperiode op 31 mei.

 

Wat met de sperperiode?

Tijdens de sperperiode mag je geen reclame maken voor kortingen die je zal aanbieden tijdens de solden. Ook mag je de basisprijs van je goederen dan niet verhogen en weer verlagen tijdens de solden. Zo kunnen grote winkels en kleine handelaars eerlijk concurreren. Toch kan je ook tijdens de sperperiode je klanten al verwennen met kortingen:

  •  Zo zijn er de fluistersolden. In principe mag je de prijs verlagen tijdens de sperperiode, zolang je er maar geen melding van maakt. Er zijn voorbeelden van kledingketens die alle klanten met klantenkaart uitnodigen op een ‘privéverkoop’ die voorafgaat aan de solden. 
  • Op braderieën tijdens de sperperiode mag je dan wél korting aankondigen. Het evenement duurt maximaal vier dagen en moet georganiseerd zijn door lokale handelsverenigingen of met hun medewerking.
  •  Koppelverkoop tijdens de sperperiode valt dan weer volledig buiten de regelgeving van de solden. Je mag producten dan aanbieden aan een verlaagde prijs, maar wel samen in een actie zoals ‘2 kopen, 3de gratis’.

 

Wat mag je afprijzen?

Je kan niet zomaar elk product afprijzen. Eigenlijk is er maar één voorwaarde: je goederen moeten minstens dertig dagen te koop aangeboden zijn. Als jouw winkel twee weken voor de soldenperiode opent, kan je dus niet deelnemen. Ook splinternieuwe collecties mag je nog niet met korting verkopen.

De producten die je wil afprijzen, moeten in jouw bezit zijn bij de start van de solden. Goederen die je ontvangt in de maand voor of tijdens de soldenperiode kan je dus niet afprijzen. Natuurlijk mag je die wel al in de winkel uitstallen of online verkopen. De solden trekken sowieso meer klanten aan. Een goed moment dus om ook nieuwe collecties te presenteren.

 

Hoeveel mag je afprijzen?

Op hoeveel korting je geeft, staat eigenlijk geen limiet. Wel moet op elk product met korting ook de vorige prijs van het product staan. Dat is de laagste prijs van het product in de dertig dagen voor de soldenperiode.

Je mag de basisprijs niet plots verhogen en daarna een grote ‘korting’ geven. Dan is de kortingsprijs gelijk aan de oorspronkelijke basisprijs en riskeer je een boete voor valse solden. Als jouw bedrijf twee of meer verkooppunten heeft, is de referentieprijs altijd de prijs van het product op die exacte verkoopplaats.

 

Hoe zit het met retours?

Retours mag je weigeren, maar garantie moet je altijd geven. Als verkoper mag je producten die een koper terugbrengt weigeren, als die als reden geven dat het product hen niet bevalt. Dat mag trouwens altijd, ook buiten de soldenperiode. In fysieke winkels bestaat het ‘herroepingsrecht’ namelijk niet.

Als het gaat om een technische of functionele fout, zoals een kapotte rits, mag je als verkoper de garantie niet weigeren of weigeren het product terug te nemen. Ook niet als je het product verkocht hebt aan een dumpingprijs.

 

Extra tip: let op voor wisseltrucs met geld

Tijdens de soldenperiode is het druk in je winkel en kan het moeilijk zijn om alles in het oog te houden. Daarom is een veilig en vlot kassasysteem onmisbaar. Promoot elektronisch betalen en als een klant toch cash betaalt, wees alert voor wisseltrucs met geld. Kijk altijd goed naar de biljetten en benoem het wisselgeld.

De soldenperiode is een gouden tijd voor winkeldieven. Schakel extra hulp in zodat er altijd een collega aan de kassa staat. Wandel zelf door de winkel en spreek klanten aan. Leeg je kassa zeker op het einde van de dag, maar breng ook door de dag geldsommen naar een veilige plaats. 

Een betaaloplossing voor jouw nieuwe zaak?

Ontdek ze alle opties