Week van de Mobiliteit: Maak werk van duurzame verplaatsingen

Sta tijdens de Week van de Mobiliteit even stil bij de verplaatsingen van jouw personeel, leveranciers en klanten. Arthur Vijghen van The New Drive geeft tips voor een duurzamer mobiliteitsbeleid.

bicycles standing on their stand

De Week van de Mobiliteit is de ideale gelegenheid om even stil te staan bij jouw mobiliteit. Hoe kan je zowel je personeel, je leveranciers als je klanten stimuleren om op een duurzame manier naar jouw zaak te komen? Arthur Vijghen van The New Drive geeft zijn tips.

Trias Mobilica: duurzamere mobiliteit op 3 vlakken

Om onze mobiliteit duurzamer te maken, hanteert The New Drive het principe van de Trias Mobilica: het aantal verplaatsingen verminderen (bv. via thuiswerk), de manier van verplaatsen veranderen (bv. via carpoolen, de deelscooter of -fiets of het openbaar vervoer) en de resterende verplaatsingen met de wagen vergroenen (bv. via elektrische of plug-in hybride wagens). Deze 3 principes kan je zowel toepassen op je eigen personeel als op je klanten en leveranciers.

Duurzamere mobiliteit voor je personeel, leveranciers én klanten

Sinds 1 maart 2019 kan je jouw medewerkers zelf laten kiezen hoe ze zich verplaatsen via een mobiliteitsbudget. Een fietsvergoeding of abonnement voor het openbaar vervoer kunnen zo perfect de klassieke bedrijfswagen aanvullen of vervangen. Uiteraard kan je zelf ook structureel kiezen voor een locatie in de stadskern, vlakbij een treinstation of een halte van het openbaar vervoer. Voor veel werknemers én klanten is dit een extra troef om voor jou te kiezen, zeker als je een horecazaak hebt. Geen betere Bob dan de bus of trein!

Man filling gas in the car

Als grotere retailer kan je eisen stellen qua CO2-uitstoot aan je leveranciers. Een goede maatstaf is het label Lean & Green Mobility, dat bepaalde voorwaarden stelt qua logistieke organisatie en type voertuigen. Voor kleine handelaars is dit helaas moeilijker af te dwingen. Kies in dat geval voor een levering via fietskoeriers of elektrische voertuigen. Of laat je voorraad leveren via een slim stadsdistributiecentrum. 

Je klanten kan je vooral proberen sensibiliseren op een positieve, stimulerende manier. Hou de communicatie laagdrempelig en wijs hen op voorzieningen zoals fietsstallingen en laadpalen. Extra voordeel voor jou: terwijl hun elektrische auto oplaadt aan jouw snellader, blijven ze langer plakken én draai jij meer omzet.

Geef vooral zelf ook het goede voorbeeld. Als jij met de fiets naar het werk komt, heb je extra energie om ook je omgeving te overtuigen!