wwomans hands with phone and card

Pravila za ponovne pokušaje autorizacije

Novi zahtjevi u slučajevima neuspjelih učestalih pokušaja autorizacije Visa i Mastercard kartica

Ako je transakcija e-trgovine u vašoj internetskoj trgovini odbijena, za to može postojati više razloga: većina odbijenih autorizacija događa se zbog neraspolaganja s dovoljno sredstava na računu, nedostajuće autentifikacije (potreban je 3-D Secure, CVV2 je pogrešan i slično), sumnje na prijevaru ili zastarjelih podataka o kartici. Posljedično, dolazi do višestrukih ponovnih pokušaja za autorizacijom s Vaše strane, u nadi da ćete na kraju ishoditi potvrdu o plaćanju. No, problem je sljedeći: takvi ponovni pokušaji otežavaju otkrivanje prave prijevare, uzrokuju nepotreban promet, a osim toga, ne postoji ni jamstvo da ćete dobiti svoj novac.

Da bi se to poboljšalo, kartične organizacije Visa i Mastercard uvele su nove, detaljnije šifre razloga kako bi trgovcima pružile smjernice o tome trebaju li i kada slati ponovne pokušaje za autorizacijom.

U nastavku, za Vas smo saželi sve relevantne informacije o ovom pitanju. Molimo da ih pažljivo pročitate.

Što trebate učiniti kao trgovac?

Da biste razumjeli radnje koje očekuju Visa i Mastercard te izbjegli potencijalne buduće naknade povezane s ponovnim pokušajima autorizacije, savjetujemo vam da:

 • provjerite sa svojim pružateljem platnih usluga na koji ćete način primati nove podatke o ponovnom pokušaju autorizacije;
 • svakako slijedite te smjernice;
 • prilagodite svoju strategiju ponovnog pokušaja autorizacije sukladno novim zahtjevima.

Ako sami ne upravljate ponovnim pokušajima za autorizacijom, kontaktirajte svog pružatelja platnih usluga radi dobivanja podrške.

Detalji o novom postupanju

Zahvaljujući novim šiframa razloga odbijanja kartica kartičnih kuća Visa i Mastercard, sada je moguće razlikovati odbijanja zbog prijevare od odbijanja zbog toga što vlasnik kartice nema dovoljno sredstava na svom računu ili zbog tehničkih problema koje izdavatelj kartice ima u datom trenutku autorizacije. Imati jasne šifre razloga odbijanja autorizacije ključno je za otkrivanje prave prijevare. To je također i osnova za poboljšanje okruženja plaćanja s novim sigurnosnim standardima i za razvoj proizvoda koji pomažu pri povećanju stope konverzije i prihvaćanja za trgovce unutar e-trgovine.

Visa i Mastercard revidirali su svoj algoritam šifriranja odgovora kako bi riješili dva međusobno ovisna problema. S jedne strane, izdavatelji kartica su u prošlosti sve više koristili generičku šifru za odbijanja autorizacija. S druge strane, trgovci koji nisu mogli ishoditi uspješnu autorizaciju u prvom pokušaju, upućivali bi višestruke ponovne pokušaje za istim, nadajući se da će na kraju ishoditi uspješnu autorizaciju. To može sličiti pokušajima automatizirane prijevare i takve radnje rijetko su uspješne.

Radnje se mogu sažeti na sljedeći način:

 • Ne pokušavajte ponovno, izdavatelj kartice nikada neće odobriti ovu autorizaciju.
 • Pokušajte ponovno kasnije (najviše 10 puta).
 • Podaci o kartici su zastarjeli. Pribavite nove podatke o kartici prije ponovnog pokušaja autorizacije.

Trgovci moraju slijediti radnju naznačenu danim razlogom odbijanja i ne pokušavati ponovno ili ograničiti broj ponovnih pokušaja autorizacije na maksimalno dopušteni broj.

Najbolje prakse

U nastavku možete pronaći objašnjenje i preporuku za svaku smjernicu prenesenu u sklopu autorizacijskog odgovora.

 • Zašto se to događa?
  Izdavatelji nikada neće odobriti zahtjeve za autorizacijom ako je, na primjer: kartica ukradena, broj kartice nije valjan, račun je trajno zatvoren ili transakcija nije dopuštena vlasniku kartice iz bilo kojeg drugog razloga.

  Ponovni pokušaji autorizacije nikada neće biti uspješni. 

  Što treba učiniti?
  Ne smijete uputiti ponovni pokušaj za autorizacijom.

 • Zašto se to događa?
  Vlasnik kartice možda nema dovoljno sredstava u datom trenutku, ali može imati sredstava nekoliko dana kasnije. Na primjer, ako je zahtjev za autorizacijom odbijen na kraju mjeseca, može biti vrijedno pokušati ponovno sljedeći mjesec. Također, može se dogoditi da izdavatelj kartice u datom trenutku ima tehničkih problema, ali će ponovno raditi sljedeći dan.

  Ponovni pokušaji kasnije će vjerojatno biti uspješni.

  Što treba učiniti?
  Možete pokušati ponovno unutar sljedećih 30 dana. Worldline preporuča da zahtjev ponovite najviše 10 puta.

 • Zašto se to događa?
  Podaci kartice mogu biti zastarjeli. To se posebno može dogoditi s dugoročnim pretplatama ili uslugama koje se plaćaju po korištenju, a koje se nisu dugo vremena koristile.

  Što treba učiniti?
  Pribavite ažurirane podatke o kartici od vlasnika kartice prije pokretanja novog zahtjeva za autorizacijom.

Često postavljana pitanja

 • Ponovni pokušaj je definiran kao bilo koji zahtjev za autorizacijom podnesen za:

  • istog trgovca,
  • isti broj kartice (PAN),
  • isti iznos

  nakon što je početni zahtjev za autorizacijom odbijen unutar zadnjih 30 dana.

 • Brojač ponovnih pokušaja „vraća se na nulu“ nakon 30 dana, što znači da tada možete pokušati ponovno. Pritom uzmite u obzir da kada smjernice upućuju na ažuriranje podataka o kartici prije ponovnog pokušaja autorizacije, novi pokušaj bez novih pristupnih podataka neće uspjeti.

 • Ako vodite tvrtku koja prodaje modele pretplate ili modele plaćanja po korištenju i koristite pristupne podatke na podacima datoteke za pokretanje transakcija dok vlasnik kartice nije nazočan (transakcije koje pokreće trgovac, MIT), vjerojatno ste podložni ispunjenju ovih zahtjeva. Valorizirajte svoje trenutačne strategije ponovnog pokušaja. Ako njima ne upravljate sami, raspitajte se kod svog pružatelja platnih usluga.

 • Pružatelji platnih usluga povezani s društvom Worldline zamoljeni su da nadograde svoje sustave kako bi podržali nove zahtjeve. Ako Vas Vaš pružatelj platnih usluga još nije obavijestio, obratite mu se izravno.

 • Smjernice pružene od kartične kuće Visa i Mastercard također se primjenjuju i na transakcije koje pokreću potrošači.

 • Ono što preporučujemo je da primijenite isti algoritam ili strategiju za Visu i Mastercard te da na obje kartice primijenite isto ograničenje za ponovne pokušaje (10 puta).

Kontaktirajte nas

U slučaju dodatnih pitanja u vezi sa zahtjevima, slobodno kontaktirajte našu službu za korisnike putem e-pošte: cs.pl@worldline.com