Mastercard és a Visa változásokat jelent be az Egyesült Királyság és az EGT közötti bankközi jutalékban

— 23 / 09 / 2021

2021 januárjától az Egyesült Királyság már nem képezi részét többé az EGT-nek. Ebből kifolyólag a Mastercard és a Visa bejelentette az Egyesült Királyság és az EGT között alkalmazandó bankközi díjak felülvizsgálatát. Ezek a változások 2021 októberétől lépnek hatályba.

Building with the Worldline logo

A Mastercard felülvizsgálja a bankközi jutalékokat

A Brexit eredményeként a Mastercard felülvizsgálja az Egyesült Királyság és az EGT közötti ügyletek bankközi jutalékait. A felülvizsgált bankközi jutalékok 2021. október 15-én lépnek hatályba.

A felülvizsgált bankközi jutalékok különösen az EGT-kereskedőknél az Egyesült Királyságban kibocsátott kártyákkal végzett, kártya bemutatása nélküli fogyasztói tranzakciókra lesznek jelentős hatással. Az Egyesült Királyság és az EGT-országok között jelenleg a kártya bemutatása nélküli fogyasztói tranzakcióknál a betéti kártyák esetében 0,20%-ot, hitelkártyák esetében 0,30%-ot számolnak fel. Afelülvizsgált bankközi jutalékok miatt ezeket a tranzakciókat az interregionális, betéti kártyák esetében 1,15%-os, a hitelkártyák esetében pedig 1,50%-os maximált fogyasztói díjtételekkel összhangban fogják felszámítani. Figyelem, a Mastercard esetében az új díjak egyoldalúan alkalmazandók az Egyesült Királyságban kibocsátott kártyákról az EGT-kereskedői helyszíneken lebonyolított, kártya bemutatása nélküli fogyasztói tranzakciókra. Az egyesült királyságbeli kereskedői helyszíneken az EGT által kibocsátott kártyákkal való, kártya bemutatása nélküli fogyasztói bankközi jutaléka változatlan marad.

A Visa bankközi jutalékokkal kapcsolatos frissítéseket jelent be

A Visa a Mastercardhoz hasonló változásokat jelentett be, melyek azonban szélesebb körben lesznek érvényesek. Konkrétabban, a Visa módosításai jelentős hatással lesznek a kártya bemutatása nélküli fogyasztói tranzakciókra, a fogyasztói visszatérítési tranzakciókra, valamint az Egyesült Királyság és az EGT közötti kereskedelmi tranzakciókra. A bejelentett módosítások 2021. október 16-án lépnek hatályba.

Az Egyesült Királyság és az EGT-országok között jelenleg a kártya bemutatása nélküli fogyasztói tranzakcióknál a betéti kártyák esetében 0,20%-ot, hitelkártyák esetében 0,30%-ot számolnak fel. A Visa nemrégiben tett bejelentésével ezeket a tranzakciókat az interregionális, fogyasztói betéti kártyák esetében 1,15% -os, a fogyasztói hitelkártyák esetében pedig 1,50%-os maximált díjtételekkel összhangban fogják felszámítani. Az Egyesült Királyság és az EGT-országok között fogyasztói kártyás tranzakciók bankközi jutalékai változatlanok maradnak. Ezen kívül az üzleti kártyák bankközi jutaléka 1,60%, míg a vállalati és vásárlói kártyáké 1,80% lesz.

A Mastercarddal ellentétben a Visa a frissített bankközi jutalékokat kétoldalúan alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy mind az Egyesült Királyságban kibocsátott kártyákkal EGT-kereskedőknél, mind az EGT-kártyákkal egyesült királyságbeli kereskedőknél végzett tranzakciókra egyaránt a frissített bankközi jutalékok vonatkoznak.

2019. október 19 óta a Visa törölte az interregionális visszatérítésekre vonatkozó visszatérített bankközi jutalékot az EGT-ben. 2021. október 16-tól az Egyesült Királyság és az EGT közötti, jelenléti kártyás vagy kártya bemutatása nélküli tranzakciók esetében a fogyasztói visszatérítési tranzakciókra vonatkozó bankközi jutalékot nem térítik vissza. Ezt a változtatást is kétoldalúan kell alkalmazni. A kereskedelmi kártyák bankközi jutaléka változatlan marad.

Ami a Worldline ügyfeleit illeti, az IC++ árazással szerződött kereskedők automatikusan látni fogják a frissítést a bejelentett rendszerdíjaik részeként. A kevert áras modellt alkalmazó kereskedők tájékoztatást kapnak arra az esetre, ha a hatások kiigazított árazást igényelnek.