Hva innebærer omnikanal-markedsføring?

Dagens kunder bruker ulike enheter for å lete etter produkter og handle på nett. For eksempel kan en person google noe på PC-en på jobb for så å bytte til mobiltelefonen for å betale og gjennomføre kjøpet på vei hjem. Det å spore kunder på tvers av ulike digitale kanaler er en utfordring. Jo mer effektivt du kan spore kundens bevegelser, desto bedre blir resultatene for markedsføringskampanjen.

omnikanal markedsføring

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan lage en strategi for omnikanal markedsføring. Vi ser på ting du kan få på plass for å forbedre sporing på tvers av digitale kanaler og forbedre koordinering mellom forskjellige kanaler. La oss begynne med å definere terminologien.

Hva er omnikanal-markedsføring?

Omnikanal-markedsføring er når en bedrift er til stede på tvers av flere markedsføringskanaler som er koblet til hverandre. Slike kanaler kan omfatte en nettside, en app, sosiale medier, e-post, SMS, en fysisk butikk osv. La meg gi deg et eksempel:

Du går inn på en nettside for å se på noen sko. Du kjøper dem ikke, men senere ser du et tilbud på de samme skoene på sosiale medier der du får tilbud om en rabatt. Du klikker på siden, bestiller skoene og går til en fysisk butikk for å hente dem. Dette er et godt eksempel på omnikanal-markedsføring.

Omnikanal-markedsføring blandes ofte sammen med markedsføring gjennom flere kanaler. Flerkanals-markedsføring er når du bruker flere markedsføringskanaler hver for seg. Det er begrenset koordinering mellom markedsføringskanalene. For eksempel ser du en reklame om sko på sosiale medier. Du går inn på nettsiden og ser på skoene. Du mottar en rekke automatiserte e-poster som prøver å overbevise deg om å kjøpe. Deretter ser du målrettede e-poster på sosiale medier om andre produkter enn dem du så på. Det er et eksempel på flerkanals-markedsføring. Du når kunden gjennom flere kanaler, men uten en enhetlig strategi.

Du finner mange gode artikler i Worldlines Ressurssenter som dekker dette emnet. For eksempel kan du lese denne guiden om hvorfor kundeopplevelse er det beste markedsføringsverktøyet.

Hvorfor er markedsføring via omnikanal viktig?

I en Harvard Business Review-studie brukte 73 % av de spurte kundene flere kanaler i handleprosessen. Omnikanal-markedsføring hjelper deg med å skape en positiv opplevelse for kundene gjennom alle trinnene i handleprosessen.

En omnikanalstrategi gjør at du kan tilby førsteklasses service uansett hvor kundene dine interagerer med deg. En enhetlig markedsføring på tvers av ulike markedsføringskanaler kan hjelpe deg med å oppnå et fantastisk omdømme blant kundene. Derimot kan det være siste gang kunden velger din bedrift hvis han eller hun får en dårlig kjøpsopplevelse. Det samme gjelder hvis byttet mellom kanaler er usammenhengende, da kan kundene velge noe annet.

Det viktigste når det gjelder omnikanal markedsføring er det faktum at den er kundesentrert. En studie av 198 markedsførere gjort av IBM og CMO Council fant ut at mange selskaper sliter med å komme i gang, effektivisere og måle kundereisen.

Er omnikanal-markedsføring verd investeringen?

Selv om det kan ta litt tid og krefter å koordinere ulike avdelinger og sikre at de riktige meldingene når de riktige kundene til rett tid, er innsatsen verd det fordi belønningen er engasjerte og lojale kunder.

I en undersøkelse svarte 84 % av forhandlere rundt om i hele verden at det var svært viktig å skape en konsistent kundeopplevelse på tvers av ulike kanaler. Dette gjenspeiles også i en studie som IDC gjennomførte i 2015 som viste at kunder som handler via flere kanaler har en 30 % høyere sjanse for å vende tilbake enn de som bare handler via en kanal. Hvis du ønsker lojale kunder som genererer økte inntekter, bør du velge omnikanal-markedsføring. Ifølge Gito reflekterer disse tallene flere bransjer, så uansett hvilken bransje du befinner deg i, er det verd investeringen å implementere markedsføring i alle kanaler.

Oppsummering

All forskning og eksempler viser tydelig at omnikanal-markedsføring er en viktig måte å sikre at du når ut til kundene dine, uansett hvor de er i kjøpsprosessen. Med de stadige endringene som skjer innen markedsføring, der nye plattformer stadig dukker opp, risikerer virksomheten din å bli glemt hvis du ikke tilpasser deg og utvikler en omnikanalstrategi.

I dag er bedrifter nødt til å være kundefokusert og gjøre det så enkelt som mulig for kunder å handle, slik at kundene går hele veien og til slutt faktisk kjøper noe. Omnikanal-markedsføring gir deg en perfekt mulighet til å kapre kunder og kommunisere med dem der de faktisk er, slik at du kan skape varige kunderelasjoner og øke omsetningen.

Kilde: Harvard Business Review, CMO Council, V12data, Gito